Profesorka klavira osvajala brojne nagrade, a ne može da nađe posao u struci: Sada jedva spaja kraj sa krajem! FOTO
Vesna Milić, Foto: Vesna Milić

nepravda

Profesorka klavira osvajala brojne nagrade, a ne može da nađe posao u struci: Sada jedva spaja kraj sa krajem! FOTO

Sada nagrade stoje kao još jedan sastavni deo invertara, relikt neke lepše prošlosti, makar i one koja je kratko trajala...

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

Iako je svoju ljubav prema muzici nesebično poklanjala deci, profesorka muzičkog iz Beograda, Vesna Milić (43) sada živi bez stalnih primanja, primorana je da radi raznovrsne poslove kako bi preživela, a budućnost joj je jako nesigurna.

Ljubav prema klaviru stekla je od svojih roditelja. Njen otac je bio muzikalan i usadio joj je interesovanje prema zvucima i notama. Sreća joj se osmehnula tek nakon nekog vremena kada je dobila priliku da radi kao zamena nastavnice muzičkog u jednoj školi. Sa učenicima je učestvovala na brojnim međunarodnim takmičenjima, na kojima je osvajala nagrade, ali to je bilo kratkog daha.

Sada nagrade stoje kao još jedan sastavni deo invertara, relikt neke lepše prošlosti, makar i one koja je kratko trajala...

Vesna trenutno nema nikakvo zaposlenje, a san joj je da radi kao profesorka muzičkog u nekoj školi. Kako kaže, želi da svoju ljubav prema muzici prenese i na druge.

"Nemam nikakva primanja. Trenutno sam nezaposlena. Radila sam do skora neke poslove na određeno i jako kratko. Radila sam kao kasirka u trgovini, međutim uvek se dešava taj "manjak" i onda mi odbiju određeni procenat od plate. A plata mi je bila bedna.Tako da se povremeno snalazim, kako znam i umem, radim povremeno neke poslove, ali to je nedovoljno za normalan život", priča Vesna.

Vesna Milić svira klavir
Vesna Milić svira klavirfoto: Vesna Milić

Iako nezaposlena u svojoj struci, svaki dan vežba i posvećuje pažnju svom klaviru, isprobava note i osluškuje muziku. Volju za životom i nadu u bolje sutra daju joj lepi osmesi na licima roditelja čiju je decu učlila muzici.

"Ponekada sretnem roditelje mojih nekadašnjih učenika sa kojima sam osvajala nagrade. Neprijatno mi je kada oni saznaju da ja ne radim više kao profesorka muzičkog. Ni njima nije jasno zbog čega je to tako. Uvek su prijatni prema meni i jako mi je drago zbog toga što sam im ostala u lepom sećanju, što sam koliko-toliko pomogla da njihovu decu izvedem na pravi put i što sam im pomogla da zavole muziku", priča setno Vesna Milić.

Zahvalnica
Zahvalnicafoto: Vesna Milić

Ponekada učestvuje na humanitarnim priredbama gde odsvira koju kompoziciju. U slobodno vreme konkuriše za posao u mnogim školama i strpljivo čeka poziv.

"Najviše bih volela da se profesionalno ostvarim i da nađem posao u struci. Želim da svoje znanje i talenat prenesem na druge. Nije mi zaista jasno zbog čega ne mogu da nađem posao koji želim. Svuda šaljem CV, ali me još uvek niko nije pozvao. Pitam se da li sam uopšte nekome potrebna", kaže Vesna Milić.

Ipak, nakon svih neuspeha i poslovnih promašaja, ona ne odustaje i veruje da će kad tad doći njeno vreme.

"Nikada čovek ne zna šta može da ga snađe sutra. Možda se dogodi nešto, nekakva sreća, možda uspem, ako ne sada, kroz neki dalji period. Treba verovati u bolje sutra, treba verovati u Boga, ja ne odustajem!", završava Vesna.

Vesna Milić
Vesna Milićfoto: Vesna Milić

Podsetimo, profesorka Vesna Milić osvojila je mnoštvo nagrada sa svojim đacima i na svaku pojedinačnu je posebno ponosna.

"Na takmičenju "Zemun international competition" učenica Vera Dosić je osvojila drugu nagradu, učenica Dunja Elez je na brojnim takmičenjima osvajala drugu nagradu, na "Memorijalu Kosta Manojlović" učenica Hana Golubović je osvojila prvu nagradu. Na "Piko piano talentu" Vera Dosić je osvojila drugu nagradu, kao i ostala brojna takmičenja i nagrade...", ispričala nam je tada Vesna.

Što se tiče dece koja gaje simpatije prema klaviru i muzici uopšte i koje roditelji planiraju da školuju i usmeravaju u tom pravcu umetnosti, Vesna ima nekoliko korisnih saveta za njih:

"Neka prvo pokušaju da upišu muzičku školu i ukoliko profesori na prijemnom procene da oni imaju sluha, biće upisani. Nakon toga, neka se opredele za određeni instrument, da li je to klavir ili violina... ali je najbitnije da se odluče na kom će instrumentu učiti muziku, da se tome maksimalno posvete i vrlo brzo će zavoleti umetnost", rekla je ona.

Bonus video:

04:21

VIDEO PORUKA MLADOG NIŠKOG PIJANISTE: Ovim rečima se obratio predsedniku Srbije za pomoć (KURIR TV)

(Espreso/Miloš Dojčinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.